SEO voor fotografen: 10 vragen aan de expert
SEO hoe zeg je dat eigenlijk? En wat is het? Moeten wij fotografen daar iets mee? CreativeTalks stelde tien vragen aan SEO-expert Eddy van MediaGarant.
Is SEO nou een hype en moeten we daar geld aan uitgeven als kleine zelfstandigen? Wij willen toch het liefst achter de camera staan en mooie beelden maken? Met CreativeTalks staan wij ondernemende fotografen bij om meer plezier en succes te hebben in hun werk. Daarom zijn dit onderwerpen die wij graag voor jullie uitzoeken. Zodat we het wiel niet allemaal zelf hoeven uit te vinden!
1. SEO, hoe spreek je dat nu uit?
Online Expert Eddy spreekt SEO uit als drie losse letters [es-ee-oo].
2. Wat is SEO?
SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization, oftewel de optimalisatie van je website voor zoekmachines, met name Google. Wat is SEO precies? Eddy vertelt: “Het betreft de processen om een website technisch en content-matig te optimaliseren, waarmee deze beter geïndexeerd wordt in de zoekmachine.
Kort gezegd is een onzichtbare robot verantwoordelijk voor de indexatie van websites. Deze screent pagina’s op basis van onder meer de structuur, zoektermen, afbeeldingen en informatie. Hier wordt vervolgens een gecombineerde website- en paginascore aan gekoppeld.
De indexatie resulteert, onder de te verwachten omstandigheden, voor een verbeterde vindbaarheid van de website. Dit zorgt er op haar beurt weer voor dat meer relevante bezoekers via een specifieke zoekopdracht op jouw website terechtkomen. Bij de invulling van SEO is het dus belangrijk om te beslissen op welke zoektermen je gevonden wilt worden door jouw doelgroep.”
“Tip: Maak aparte pagina’s aan voor alle soorten shoots die je als fotograaf doet. ”
3. Fotografen zijn beelddenkers, zijn zoekmachines dat ook?
Zoekmachines (zoals Google) kunnen tekst veel beter analyseren dan beeld. Dus niet de beste fotograaf komt bovenaan in de resultaten, maar de fotograaf die naast zijn beeld vooral tekst handig voor zijn vindbaarheid laat werken. Eddy: “Overigens kunnen unieke afbeeldingen en bijbehorende alt-tekst voor fotografen wel degelijk van toegevoegde waarde zijn voor de SEO-score van de website. De alt-tekst wordt als attribuut aan de afbeelding tag gehangen, en dient normaliter aan te sluiten op de invulling van de betreffende pagina.”
4. Wat zijn gemiste kansen op veel websites van fotografen?
Veel fotografen zijn estheten; ze willen vooral dat hun website er mooi uitziet. Veruit de meeste fotografen hebben op hun website voornamelijk beeld staan. Fotografen hopen dat hun beelden zichzelf verkopen. Echter, de praktijk wijst uit dat de websites met de beste SEO strategie hoger komen dan de websites van de beste fotografen. Google zelf maar eens naar een fotograaf in jouw woonplaats en kijk wie er bovenaan komt. Dit is zeker niet altijd de fotograaf met de beste foto’s. Maar deze fotografen gebruiken de tekst op hun website op een slimme manier.
“Zorg dat je bij het toevoegen van jouw foto’s op je website zowel de afbeelding titel als de alt tekst invult. Beiden zijn belangrijk voor je vindbaarheid online.”
5. Als zzp-ers moeten we alles zelf doen, maar moeten we ook iets met SEO? Of is dat meer iets voor grote bedrijven?
Ook voor kleine bedrijven is SEO een kans. Maar het moet zeker niet. Als jij genoeg klanten binnenhaalt door mond-op-mond reclame heb je dit wellicht nu niet nodig. Voor veel fotografen is het werken aan SEO buiten hun comfortzone. Desondanks is het slim om te overwegen of jouw bedrijf het de komende jaren redt zonder SEO. Bedenk je dat een grove 85% van de internetgebruikers zeker 3 keer per dag een beroep doet op de zoekmachine. Je kunt mooi werk maken, maar als niemand weet wat je maakt, zal je niet gevraagd worden. Laat je dus zien, met of zonder SEO!
6. Kunnen we dit zelf of moeten we een bureau inhuren?
Als je een beetje handig bent binnen de online omgeving, dan kan je zelf een heel eind komen. Immers, jij weet het beste wat je doet, wat je maakt en met wie jij werkt, wie jouw doelgroep is. Er zijn veel fotografen die al erg actief zijn met SEO. Een andere grote groep doet hier nog helemaal niets mee. Mocht je nieuwsgierig zijn en hier toch mee aan de slag willen, dan kan je bijvoorbeeld cursussen doen op dit gebied.
Een bureau inhuren is ook een optie als je een budget hiervoor kunt vrijmaken. Deze bureau’s werken met maandelijkse kosten. Je hebt niet na 1 maand al resultaat, maar na drie maanden kan je zeker al de eerste effecten verwachten. Het duurt namelijk eventjes voordat wijzigingen zichtbaar worden in Google. SEO is, zeker ten opzichte van SEA (adverteren), een duurzame strategie voor de lange termijn.
Bedenk wel dat, wanneer je SEO gaat uitbesteden, het SEO bedrijf dat voor jou aan de slag gaat ook altijd jouw input nodig heeft. Een bureau dat jouw vindbaarheid belooft te vergoten kan niet veel voor je doen als het bureau geen informatie heeft over jouw specialisatie of doelgroep. Die heb jij zelf!
7. Ben ik gegarandeerd van meer inkomsten als ik SEO toepas?
Een goede SEO strategie zorgt er vooral voor dat je goed vindbaar bent. Vervolgens zal je zelf moeten zorgen voor een verkopende website en natuurlijk een aansprekend portfolio zodat bezoekers van je website overtuigd worden. Ook is het mogelijk dat je na SEO meer offerte aanvragen krijgt, maar er is natuurlijk geen garantie dat deze aanvragen daadwerkelijk door zullen gaan. Al deze puzzelstukjes zijn onderdeel van je bedrijfsvoering. Bij CreativeTalks lopen we deze graag met je door in een Mentortraject voor Fotografen. Is je site top, maar vind je dat er maar weinig bezoekers op je website komen? Dan is SEO een goed puzzelstukje om aan te gaan pakken.
Eddy: “Het is daarbij belangrijk om te vermelden dat SEO een kosten efficiënte strategie is. Je hoeft niet te adverteren, maar staat met jouw website toch bovenaan in de zoekmachine, waardoor je net zoveel of zelfs meer bezoekers naar je website weet te trekken. Dat scheelt kosten! Het is dus aan te raden om niet zomaar te gaan adverteren, maar allereerst je website organisch beter vindbaar te maken.”
8. Wat zijn de makkelijkste dummy proof SEO tips voor ondernemende fotografen?
1. Zet tekst op de homepage van je website.
2. Zorg dat je de alt tekst bij een afbeelding invult. Dit kun in zowel WordPress als Squarespace vinden bij het toevoegen van een afbeelding. Zowel de afbeelding titel als alt tekst zijn belangrijk.
3. Vul bij Google het kopje ‘Mijn bedrijf’ in en voeg foto’s en contactgegevens toe.
4. Schrijf af en toe een blog, met een focus op kwaliteit en met inbegrip van belangrijke zoektermen. Ook intern linken vanuit de blog naar relevante pagina’s is aan te raden. Dit versterkt de structuur van de website.
5. Post je blog op je social media kanalen. De blog leidt dan naar je website. Als je enkel een mooie foto post op je socials komen mensen niet automatisch naar je website.
6. Zet op je homepage wat je doet in tekst. Maak geen enorme lappen ononderbroken tekst maar gebruik tussenkopjes, opsommingen etc. zodat de tekst prettig leesbaar is.
7. Gebruik een SEO plugin op je website. Voor WordPress is dit bijvoorbeeld de Yoast plugin. In deze plugin kan je zelf het focus keyword (zoekterm) invullen, de url van een pagina bepalen en een meta omschrijving aan de pagina meegeven. Deze wordt één-op-één overgenomen door de zoekmachine.
8. Maak aparte pagina’s aan voor alle soorten shoots die je als fotograaf doet, en vul deze met een combinatie van unieke afbeeldingen en tekst (met zoektermen).
9. En wat moet je vooral niet doen?
De afgelopen jaren zijn er veel trucjes gedeeld waardoor je hoger in Google zou komen. Elke trucje wordt vrij snel ontdekt door Google en dan wordt het algoritme weer aangepast zodat dat niet meer werkt. Dus verdoe hier je tijd niet mee. Schrijf en fotografeer goede content. Natuurlijk zorg je dat je wat zoekwoorden in de tekst hebt staan, maar niet te vaak, want dan wordt het irritant. Dit wordt ook wel ‘stuffing’ genoemd, het proppen van zoekwoorden. Het doel van de zoekmachines is om de zoeker te leiden naar kwalitatieve content die precies matcht bij de zoekopdracht. Hou dit dus altijd in gedachten als je werkt aan SEO.
10. Welke ervaringen heb je met de fotografen die jullie al hebben geholpen? Hoe snel behalen zij succes en welke kosten en baten hebben zij bij SEO?
Eddy: “Onze ervaringen met fotografen zijn erg positief. Waar onze expertise ligt in het creëren van sterke content en de optimalisatie van de technische aspecten van de website, daar hebben we vaak nog behoefte aan uniciteit in het materiaal dat we gebruiken. Fotografen beschikken over die materialen: eigen afbeeldingen, video’s en de mooiste digitale collages. Er wordt nogal eens onderschat hoe groot het belang van ‘eigen materiaal’ is voor de kwaliteit en eigenzinnigheid van een website. Ook op SEO-gebied kan je met eigen foto’s en video’s het verschil maken, en dat merken we bij fotografen heel erg.
De markt voor fotografen kan behoorlijk complex zijn, afhankelijk van diverse factoren. Noem concurrentie, afzetgebied en het aantal diensten waarop je als fotograaf gevonden wilt worden. SEO is zoals gezegd een behoorlijk duurzame strategie, waar ook op de lange termijn resultaten uit blijven voortvloeien. We zien bijvoorbeeld fotografen die zowel investeren in Advertising als SEO, en waarbij de verhouding in de loop van de tijd steeds meer verschuift naar SEO, simpelweg omdat dit kostentechnisch interessanter is. Op de langere termijn zal dit ook tot een kwalitatief duurzaam resultaat leiden.”
MediaGarant helpt fotografen en andere ondernemers succesvol online te zijn. Kan jij hulp gebruiken op het gebied van SEO? Je kunt een gratis intake aanvragen. SEO pakketten beginnen vanaf €295,- en zijn maandelijks opzegbaar. Kijk op https://mediagarant.nl
Dit artikel is geschreven door Lilian van Rooij van CreativeTalks en Eddy Poker van Mediagarant